Klantcase Wonen Limburg - logo - inspiratie

Wonen Limburg

Klantcase Wonen Limburg - logo - inspiratie

Wonen Limburg is de grootste woningcorporatie in Limburg, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Zij zijn een woningcorporatie die niet de stenen, maar juist de mensen centraal stelt. Wonen Limburg beheert 26.000 woningen en 3.000 eenheden overig maatschappelijk vastgoed. Er werken ruim 250 medewerkers.

Wij vroegen Imke van Dijck (Arbocoördinator) naar haar ervaringen met Agressiebeheer. Lees hier haar verhaal.

Wat was jullie initiële vraag en waarom?

Wij handelen vanuit onze strategische koers, waarbij we staan voor ‘’de bewoner voelt zich thuis’’, ‘’zonder huis geen thuis’’ en ‘’samen werken we aan een duurzame samenleving’’. Op die manier dragen we zorg voor onze bewoners, maar ook voor onze medewerkers. Omdat onze medewerkers werken met een grote diversiteit aan bewoners, streven we ernaar om hen een zo veilig mogelijke werkomgeving te bieden. Dit willen we realiseren door onze medewerkers kennis en ervaring bij te brengen op het gebied van weerbaarheid en hoe om te gaan met eventuele agressie, of andere ongewenste omgangsvormen vanuit onze bewoners. We hebben Agressiebeheer gevraagd om onze medewerkers jaarlijks hierover bij te scholen.

Hoe verliep de kennismaking en voorbereiding van het traject?

Als Arbocoördinator, en zo ook de facilitator en uitdrager van ons beleid rondom ongewenste omgangsvormen, heb ik zelf de agressietraining gevolgd in 2022, daar heb ik Michael leren kennen. Ik merkte al snel dat we op één lijn zaten als het gaat om de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers.

M.b.t. het offertetraject, de quickscan en de voorbereidingen, daar ben ik niet bij betrokken geweest. Dit is geregeld vanuit onze opleidingsadviseur. Ik was destijds ook nog niet in dienst bij Wonen Limburg.

Wel hebben Michael, onze opleidingsadviseur en ik samen nieuwe afspraken gemaakt voor een continuering van onze samenwerking. Dit ervaar ik altijd als erg prettig. Agressiebeheer levert wel degelijk meer dan alleen trainingen t.b.v. agressie. 

Welke diensten heeft Agressiebeheer voor jullie verzorgd?

  • Agressietrainingen aan onze medewerkers
  • Aanlevering van een protocol rondom agressie
  • Voor in de toekomst (2024) gaan we kijken naar trainingen voor leidinggevenden over agressie maar ook andere ongewenste omgangsvormen

Resultaten:

  • Het gros van de medewerkers zijn ontzettend tevreden over de trainingen. Sommige medewerkers zijn net nieuw in het vak en vinden het erg prettig om met zo’n basis te beginnen. Anderen zitten al langer in het vak, maar geven aan dat even opfrissen nooit kwaad kan. Als je onze medewerkers vraagt of ze iets hebben aan de trainingen, zullen ze bijna allemaal met ‘’ja’’ antwoorden. Al gaat het om de kleine tips, hoe je bijvoorbeeld een woning het beste kunt betreden, of hoe je een gesprek begint met een bewoner die hoog in de emotie zit, dat zijn kleine dingen, maar daar haal je vaak al voor meer dan helft winst uit.

Wat Wonen Limburg van Agressiebeheer vindt

"De samenwerking ervaar ik (en ook de andere collega’s) als erg prettig. Waarom? We schakelen snel, trainingen zijn snel geregeld Er wordt duidelijk en prettig gecommuniceerd Agressiebeheer levert altijd nét dat stapje meer (zo hebben ze ons voorzien van extra informatie in de vorm van een protocol, of als ik vragen heb over enkele termen die ze gebruiken in hun trainingen, krijg ik meteen een uitgewerkt a4’tje met de uitleg) "

Imke van Dijck
Arbocoördinator

Meer weten?

Ik vertel je graag alles over deze case en de samenwerking met Wonen Limburg.
Michael van Mourik

Michael van Mourik
Algemeen directeur

mvanmourik@agressiebeheer.nl
013 – 203 24 88